1/10/2021

Jort Berghuis (nieuwe praktijkhouder): "Buurtdokters is niet sturend, ik voel de autonomie voor de praktijkhouder"

Wanneer praktijkhouder Huib Leijssen besluit dat het tijd wordt om na 37 jaar een opvolger te zoeken voor zijn huisartsenpraktijk Marktkwartier, blijkt dat moeilijker dan verwacht. Het overnemen van een praktijk is niet populair onder jonge huisartsen. Het is spannend, tijdrovend en bovenal intimiderend. Jonge praktijkhouder en huisarts Jort Berghuis besluit samen met Justin Leenders de uitdaging aan te gaan. Wat blijkt? Een praktijk runnen hoeft helemaal niet intimiderend te zijn.

We spreken Jort over hoe hij dit traject van overname heeft ervaren.

Wat ging er aan de overname vooraf?

Voor een soepele overdracht is het belangrijk dat er een goede match is tussen de oude praktijkhouder, de nieuwe praktijkhouder, de werknemers en populatie. Om die reden hebben we vooraf een aantal oriënterende gesprekken gehad om erachter te komen hoe alle betrokken partijen tegen het huisartsenvak aankijken, hoe we de toekomst zien en of die match er zou zijn. Ook heeft voornamelijk Justin vooraf een aantal dagen waargenomen en zijn we geleidelijk in de praktijk, de patiënten en werknemers verweven geraakt.

Deze periode wordt ook gebruikt om de populatie, patiënten, assistenten en huisartsen te leren kennen. Zij willen uiteraard ook graag weten wie de praktijk gaat overnemen en of dat een goede fit is, al helemaal als er zo veel verandert als bij de overname van deze praktijk: een andere locatie, huisarts en zelfs de naam van de praktijk zijn veranderd.  

Het idee van het overnemen van een praktijk is dat de vertrekkende praktijkhouder langzaam kan uitfaseren terwijl de nieuwe praktijkhouder de tijd neemt het reilen en zeilen van de praktijk onder de knie te krijgen. Om het traject vloeiend te laten verlopen, hebben we besloten dat Huib, de vertrekkende huisarts, zou blijven tot hij zelf klaar is om de praktijk te verlaten. Hij kent de patiënten door en door en heeft een relatie opgebouwd met zijn populatie, dat is heel waardevol en moet behouden worden.  

“Buurtdokters is niet sturend, ik voel de autonomie voor de praktijkhouder.”

De verhuizing van het de praktijk

Marktkwartier is een kleine praktijk en daarnaast moesten we ook nog verhuizen. Huib, de vertrekkende praktijkhouder, was al een tijdje op zoek naar een opvolger, maar die bleek niet makkelijk te vinden. Je kan je voorstellen dat een praktijk overnemen al hartstikke spannend is, laat staan als je ook nog een passend pand in Amsterdam moet vinden voor een redelijke prijs.  

Wonder boven wonder heeft Buurtdokters heel snel een pand weten te vinden, de fysieke en digitale verhuizing geregeld en daarnaast ook nog eens een hele nieuwe website opgezet, in samenspraak met mij en mijn collega.

Omdat het traject samen met Buurtdokters wordt aangegaan en zij het meeste regelen, is het hele proces veel minder intimiderend. Je doet het echt samen, dat voelt heel fijn.

Hoe ging de overdracht?

De overdracht ging heel soepel. Binnen drie maanden was alles wel beklonken, dus dat ging eigenlijk heel snel. Buurtdokters heeft ons echt bij de hand genomen. Er werden vooraf oprechte vragen gesteld over hoe ik over bepaalde onderwerpen dacht, om zo in kaart te brengen of de populatie en locatie bij mij zou passen en vice versa. Dit heeft de juiste basis gelegd voor de overdracht die volgde. Het is leuk om te zien dat de patiënten de veranderingen ook positief ontvangen. Er zijn dan ook veel dingen beter geregeld. Er is nu bijvoorbeeld een professionele website die er voorheen niet was. Daar worden patiënten in deze tijd heel blij van.

Wat hebben je zelf moeten regelen?

Eigenlijk heb ik alleen hoeven nadenken over wat ik precies voor ogen had voor de praktijk, om daar een plan voor de toekomst over te schrijven. De overname van een praktijk is een heel traject waarbij je pas merkt wat er allemaal nog moet gebeuren als je eenmaal aan de slag gaat, dus dat was van tevoren lastig te voorspellen. Praktische dingen als achter een zorgmail aan gaan, personeelszaken, verzekeringen, pensioen en verschillende communicatie worden allemaal door Buurtdokters geregeld. Dit geeft ruimte voor Justin en mij om als gezamenlijke praktijkeigenaren beslissingen te maken op een hoger niveau.

“Ik heb geen slapeloze nachten van deze overname, er zitten geen addertjes onder het gras.”

Heb je veel ingeleverd aan autonomie

Nee, dat ervaar ik niet zo. Buurtdokters is erg flexibel en meedenkend. Als huisarts ben je zogezegd de ‘baas’. De praktijk wordt de kant op gestuurd die jij het beste acht. Door met Buurtdokters te werken krijg ik waardevolle feedback op dit soort beslissingen. We denken samen na over wat een besluit bijvoorbeeld zou kunnen betekenen voor de patiënten of op financieel gebied. Het is heel waardevol om zo’n klankbord te hebben zodat je ook op een andere manier naar het praktijkhouderschap kijkt. Zonder dat het afdoet aan je autonomie.  

Waarom raad jij jonge huisartsen aan met Buurtdokters in zee te gaan?

Buurtdokters is volledig open en transparant en wil huisartsen weer enthousiast maken over het praktijkhouderschap, wat heel belangrijk is voor de toekomst van de huisartsenzorg. Er zitten geen addertjes onder het gras. Je bent mede-eigenaar, wat betekent dat jij de touwtjes in handen hebt en betrokken kan zijn zonder dat het afschrikt.  

Het is belangrijk om te weten dat ‘toekomstbestendige huisartsenzorg’ juist niet betekent dat alles gedigitaliseerd moet worden. Wat efficiënter kan, wordt gedigitaliseerd. Daardoor komt er meer ruimte vrij voor wat echt belangrijk is: elkaar even zien, of even bellen. Echt contact. Buurtdokters zorgt voor flexibiliteit en onbezorgdheid binnen het praktijkhouderschap, waardoor dit contact weer mogelijk wordt.

Ik raad iedereen een eigen praktijk aan. Door een langdurige relatie met een locatie aan te gaan, leer je de context van de patiënten kennen, wat heel waardevol is. Voor de patiënten maar ook voor de huisartsenzorg in het algemeen. Wanneer je een eigen praktijk hebt, voel je je meer verbonden, omdat het echt van jou is. Veel mensen vinden dat eng en spannend, wat heel begrijpelijk is, maar hoe fijn is het dan om mensen naast je te hebben die je begeleiden zoals Buurtdokters. Je kan heel veel dingen in de schoolbanken leren maar aan het eind van de dag moet je het gewoon doen.

Houd de Buurtdokters blog en LinkedIn in de gaten en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Nog niet uitgelezen? Lees hier het interview met scheidend praktijkeigenaar Huib en kom erachter hoe hij de overname van Marktkwartier heeft ervaren.

Zoek jij een opvolger voor jouw praktijk of zou je juist graag mede eigenaar willen worden? Neem dan contact met ons op.