Terug

De Eerstelijns schrijft over Buurtdokters

Buurtdokters: ontzorgen in praktijkovername en -management

Buurtdokters is een initiatief om de discussie over praktijkopvolging in de huisartsenzorg uit de impasse halen door een nieuw model te bieden. Een praktijk zonder het gedoe van een praktijk. Dat is een uitnodiging die jonge huisartsen aan het denken moet zetten. En de bedenkers ervan, bijeengekomen onder de naam Buurtdokters, beseffen terdege dat dit nodig is. Wouter van Dijk is basisarts en jurist, Bob Verhagen deed als consultant ervaring op in de zorg.

“De komende vijf jaar gaat veertig procent van de huisartsen met pensioen”, zegt Verhagen, “en jonge huisartsen hebben andere wensen. Ze willen flexibiliteit, ze willen parttime werken en ze schrikken terug voor alle gedoe dat praktijkhouderschap met zich meebrengt.” Van Dijk: “Huisartsen hebben steeds minder het gevoel dat ze de zorg kunnen leveren zoals ze dat willen. Ze zoeken een nieuw model en dat willen wij bieden: een netwerk waarin we elkaar kunnen helpen en waarin ze de praktijk wat de zorgverlening betreft kunnen inrichten zoals ze zelf willen.”

Een van de jonge huisartsen die dit laatste graag wil is Justin Leenders, sinds 2019 praktijkhouder in Amsterdam. De problematiek van praktijkhouderschap herkent hij. “Samen met mijn maat ben ik betrokken bij Buurtdokters om het achterliggende concept uit te rollen.”

Gedeeld eigenaarschap

Dat concept is gestoeld op ontzorgen in praktijkovername en -management. “Wij gaan voor gedeelde verantwoordelijkheid in gedeeld eigenaarschap”, legt Verhagen uit. “We gaan in gesprek met de huisartsen van wie we weten dat ze in de komende vijf jaar hun praktijk willen overdragen, om een beeld te krijgen waar de behoefte aan praktijkovername speelt. In kennismakingsgesprekken met jonge huisartsen brengen we in kaart hoe hun ideale praktijk eruitziet. Welke populatie, welke werkuren, welke ondersteuning? Zo proberen we tot een match te komen.”

Fifty-fifty

Hij vervolgt: “Komt het tot een overname, dan is die fifty-fifty. De huisarts is dan als ondernemer betrokken bij de praktijk en ontvangt ook een deel van de winst uit zijn deelname daarin. Daartegenover nemen wij de taken uit handen die afleiden van de zorginhoud. Daarmee bedoelen we niet alleen de administratie, maar ook het up-to-date brengen van de ict als de praktijk daarin een moderniseringsslag nodig heeft. En de beschikbaarstelling van een pool van achterwachten voor de ANW-diensten als de huisarts die nodig heeft.”

Buurtdokters

Van Dijk over Buurtdokters: “Wat we hiermee willen bereiken, is de huisartszorg patiëntgerichter maken. Digitalisering is daarbij niet zaligmakend, maar speelt wel een rol, om aan te sluiten bij de wens van veel patiënten op dit gebied. Het kan bijdragen om de zorg efficiënter te maken.”

Meer informatie?

Wij komen graag met je in contact om onze missie en mogelijkheden voor samenwerking verder toe te lichten!

Contacteer mij over:

Dankjewel!
We hebben je bericht succesvol ontvangen!
Er is iets fout gegaan tijdens het vesturen