9/9/2022

Met hulp van Buurtdokters durfde Berber Veltkamp wél haar eigen huisartsenpraktijk te beginnen

Huisarts Huib Leijssen zocht al anderhalf jaar naar een opvolger voor zijn praktijk in Amsterdam West. Advertenties in vakbladen, briefjes in de dienstposten, niets hielp. Jonge huisartsen staan nu eenmaal niet meer in de rij om een praktijk over te nemen. Te hoge werkdruk, te veel randzaken.

Dat de nieuwe praktijkhouder ook nog eens opzoek zou moeten naar een nieuwe locatie hielp natuurlijk niet. Hoe moest het verder met de 1400 patiënten van Huib? Kon hij überhaupt wel met pensioen?

Marktkwartier, zoals de praktijk heet, werd de eerste praktijk die Buurtdokters samen met jonge huisartsen zou overnemen. Wij organiseerden een nieuwe locatie en werden verantwoordelijk voor de overhead. Jort Berghuis en Justin Leenders, beiden ambitieuze dokters, dragen de medisch inhoudelijke verantwoordelijkheid.

Marktkwartier floreert. De praktijk is inmiddels doorgegroeid naar 2100 patiënten. Ruim 2000 Amsterdammers die “gewoon” een eigen huisarts hebben. Dat is toch geweldig?

Ook Buurtdokters floreert. Inmiddels zijn we een maatschap aangegaan met 13 normpraktijken. En het lijkt erop dat dit er snel meer gaan worden. Ons ambitie is om binnen een jaar door te groeien naar 36 praktijken, mits dat op een verantwoorde manier kan. Ruim 75.000 mensen behouden dan een vaste huisarts die alle tijd en ruimte voor hen heeft.

Een praktijk echt goed ondersteunen in de overhead en nieuwe locaties regelen is hard werken. Maar die inspanning valt in het niet bij onze grootste uitdaging: het winnen van het vertrouwen van huisartsen. Dit lukt steeds beter. Meer en meer huisartsen zien in dat onze missie meer is dan een paar alinea’s op de website. Dat we echt gaan voor toegankelijke en duurzame huisartsenzorg dichtbij.

Net als Huib Leijssen, ging Berber Veltkamp met ons in zee. Een eigen praktijk was geen optie, dacht ze in eerste instantie. Tot ze bij toeval met Buurtdokters in aanraking kwam. Bekijk hier het item van 1Vandaag, met o.a. Hans van Santen en Thomas Knol, over haar keuze voor Buurtdokters.