19/6/2023

Ben je POH? Maak gebruik van voorlichtingsvideo’s!

Uitleggen wat een ziekte inhoudt is relatief eenvoudig. Met leefstijl is dat anders vindt verpleegkundige en medisch socioloog Hugo van der Wedden. Je geeft niet alleen informatie, je wil graag dat je patiënt met die informatie aan de slag gaat. En dat laatste is lastig. Hoe zet je iemand aan tot verandering die er al dertig jaar een ongezonde leefstijl op nahoudt?

 In ieder geval niet met een folder. En al helemaal niet met meerdere folders. De kans is groot dat ze thuis direct in de papierbak belanden. Mensen lezen niet graag, en vaak kunnen ze überhaupt niet goed lezen. Dat weten we natuurlijk best, maar toch vormen folders nog altijd het fundament onder onze voorlichting.

Stel dat je patiënt toch de folder leest, dan is de kans groot dat hij allemaal leefregels aantreft. ‘Blijf op je streefgewicht!’ ‘Drink niet meer dan 1,5 liter, tenzij anders is afgesproken!’ Het lijkt wel alsof de patiënt een soldaat is. En jij bent de commandant die hem via de folder bevelen toeschreeuwt. Ook staan folders vaak vol met dreigementen en doemscenario’s.‘Als je niet beweegt gaat je conditie achteruit.’ ‘Als je blijft roken loop je kans op ernstige ziektes.’ Geloven we dat dit werkt? Nee toch?

Juist nu leefstijl hoog op de zorgagenda staat kun je als POH laten zien waar je toe in staat bent. Maar dan is wel een andere aanpak nodig. Een aanpak die je patiënt echt inspireert het anders te doen. Lezen doen mensen niet graag, filmpjes kijken wel. Dus pak je telefoon en maak een mooie vlog voor je patiënten. Ze kennen je, ze vertrouwen je. Als jij hen persoonlijk aanspreekt kan dat geweldig uitpakken.

Uiteraard laat je de bevelen voor wat ze zijn. Inlevend en positief zijn is veel leuker. ‘Fijn dat de zon weer schijnt, maar als je last hebt van hartfalen kan de hitte je behoorlijk in de weg zitten. Met deze tips kun jij ook van de zomer genieten.’ Een dreigement draai je simpel om in een persoonlijk doel. ‘Stel dat je conditie een klein beetje beter was. Wat zou je dan weer kunnen doen?’  

De behoefte aan inspirerende leefstijlinformatie is enorm. Laten we als beroepsgroep die handschoen oppakken. Dus pak die telefoon en wees een coach voor je patiënten. En vind je het zelf moeilijk om een vlog te maken? Maak dan gebruik van wat er al bestaat. Het Longfonds heeft een prachtige serie video’s gemaakt. Ook het Voedingscentrum heeft prima filmpjes, en je kunt ook gerust een leerzame aflevering van diabetes tv doorsturen naar je patiënten met suikerziekte. Veel succes. En als ik je kan helpen, vraag het me gerust: mijn mailadres is hugo.vanderwedden@buurtdokters.net.