Nieuwe voorzitter LHV positief over Buurtdokters
Medisch Contact interviewde de nieuwe voorzitter van de Landelijke huisartsvereniging (LHV). Sophie Brühl is super blij met het verhaal van Marjolein Tasche, zo schrijft ze in deze bijdrage.
Commerciële initiatieven in de huisartsenzorg liggen onder een vergrootglas. Dat is meer dan terecht. Sommige organisaties lijken immers meer oog te hebben voor inschrijftarieven dan voor continuïteit, herkenbaarheid en het welzijn van patiënten. Probleem is wel dat er een neiging bestaat om alle initiatieven op één hoop te vegen.
Dat merkte Bob Verhagen en ik toen we met Buurtdokters begonnen. Het onder de aandacht brengen van onze oplossing voor de huisartsenzorg was vooral een strijd tegen vooroordelen. En alles wat fout ging bij de private equity concurrentie straalde ook op ons af. Hard roepen dat ons doel “iedereen een vaste huisarts” is was niet genoeg. We moesten praten als Brugman om huisartsen te overtuigen van onze goede intenties.
Het zat gelukkig ook regelmatig mee. Toen Berber Veltkamp direct vanuit de opleiding praktijkhouder met ons werd maakte Eenvandaag daar een reportage over. Hans van Santen was in dezelfde uitzending positief over onze missie en optimistisch over onze toekomst. De steun van zo’n prominente huisarts in de opstartfase was een geweldige opsteker.
Niet veel later hielpen Aldwin den Blauwen en Josine te Kate het dorp Lexmond samen met ons aan een huisartspraktijk met vaste gezichten en ook dat haalde het nieuws. De Volkskrant berichtte erover en in Medisch Contact en Zorgvisie kregen we de kans te vertellen over ons model. Langzaam maar zeker keerde het tij.
Er kwamen meer opstekers. De Raad voor volksgezondheid en Samenleving (RVS) noemde ons in positieve zin in het rapport De basis op orde. Buurtzorg Nederland van jos de Blok ging een partnerschap met ons aan en vorige week kwam Zilveren Kruis daarbij. Maar huisartsen enthousiast krijgen voor Buurtdokters blijft lastig. Sommigen associëren ons nog steeds met de puinzooi die private equity aanricht.
Daarom ben ik zo blij met dit interview met Marjolein Tasche, de nieuwe voorzitter van de LHV. Niet alleen ziet ze graag dat iedereen een vaste huisarts krijgt, wat ook onze missie is, maar ze noemt ook Buurtdokters en Flexdokters als een mogelijke partner voor huisartsen die praktijkhouder willen worden. Die uitspraak van de voorzitter van mijn eigen beroepsvereniging gaat ongetwijfeld bijdragen aan een verdere afname van de weerstand.
Dat ze Flexdokters ook noemt vind ik overigens meer dan terecht. Een fijne club om mee samen te werken. Soms verwijs ik huisartsen zelfs wel eens naar hen door, omdat hun plannen, bv een nul praktijk in een bepaalde regio, beter aansluiten op wat Flexdokters daar al heeft opgetuigd.
Als we willen dat de praktijkhoudend huisarts het fundament onder de eerstelijnszorg blijft zullen we sowieso samen moeten werken: met sympathieke concurrenten, met welwillende verzekeraars, en met een beroepsvereniging die ziet en uitspreekt dat we het beste voor hebben met het vak. Ik zie de toekomst met steeds meer vertrouwen tegemoet.
Meer weten over wat we doen in de praktijk?
Neem contact op met Thomas. Hij beantwoordt al je vragen of brengt je in contact met de juiste deskundige.